Tudod-e?

Intézményünk csoportjait a 2010/11-es tanévtől kezdődően népi ételnevekkel láttuk el. Hogy melyik név milyen ételt takar, megtudhatod az alábbiakból!

Csiripiszli
Tepsiben sütött gabonalepényke.

Töpörtyű
Apróra vágott zsírszalonna olvasztás utáni összetöpörödött maradványa.

Keszőce
1. savanyított korpa levéből készült böjti leves;
2. félig kész szilvaíz

Pulutyka
Kelkáposzta-főzelék.

Gabonca
Rendszerint hajdinalisztből (egyfajta gabonalisztből) készült bélelt tészta (répával, túróval stb.).

Zsendice
Birkatejből készült frissítő ital.

Csöröge
Különböző alakra formálható farsangi fánk olajban sütve, más néven forgácsfánk.

Guba
Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. Jellegzetes magyar édesség a mákos guba.

Derelye
Egyfajta töltött tészta, ismert lekváros, túrós, hússal töltött változata is. Bizonyos területeken csak kifőzték, néhol olajban sütötték ki.

Cibere
Gyümölcsből, korpából készült savanyú leves.

Dödölle
Burgonyagombóc.

Kókonya
Eredetileg azt a tojást jelentette, melyet a húsvéti szentelt sonka levében szoktak megfőzni. A régi magyar nyelvben a kókonya már az összes húsvéti szentelt hideg ételt jelentette.

Gánica
Durvára őrölt kukorica- vagy árpalisztből, ritkábban ún. daráslisztből és burgonyából főzött, kanállal szaggatott pépes galuskaféleség.

Derce
A liszt és a legapróbb, legfinomabb dara között fekvő őrleménytermék. Tehát a darához hasonló ugyan, de annál apróbb búzamagtöredék, korpás liszt.

(A promocioskodok.com tartalma)